Ca arhitect de interior am vazut si amenajat foarte multe locuinte. Deoarece ori de cate ori merg la o vizionare clientii se mira ca nu recomand masina de spalat rufe in bucătărie am luat decizia de a aborda acest subiect. Inca din aceasta exprimare poti realiza ca nici macar cuvantul „bucatarie” nu are ce cauta langa „rufele murdare”, așa-i?
Si totusi de ce pare ca romanii prefera sa spele rufele langa tigaie?!
Înainte de a încerca sa raspund la aceasta intrebare vreau sa mentionez faptul ca scopul acestui articol nu este de „hate-areala” si inteleg perfect situatiile in care compartimentarea si suprafata locuintei nu permite alta abordare!
Revenind la subiect, nu cred ca exista de fapt cineva care prefera sa spele rufele in bucătărie, insa pur si simplu prin puterea exemplului (si vecinul are tot in bucătărie si este ok!) nu s-ar gandi ca lucrurile ar putea fi organizate altfel cu minimum de efort sau cu ajutorul arhitectului de interior. Desi poate ca dau impresia ca as vrea sa te conving sa apelezi la sfaturile unui profesionist(!!reclama!!ceea ce poate n-ar fi chiar atat de rau) eu vreau doar sa subliniez importanta unei minime documentari atunci cand decizi sa achizitionezi ORICE fel de electrocasnice si nu ma refer aici la programele de utilizare, eficinta energetica etc(aceasta este o alta discutie) ma refer la la FUNCTIUNE, GABARIT SI POZITIONARE IN SPATIU.
Daca nu in bucătărie, atunci unde?!
Este adevarat ca unele apartamente au o suprafata mica si nu-i asa ca ne gandim ca daca montam masina de spalat in dressing-ul de la intrare aceasta va fura exact ca un infractor oportunist din spatiul de depozitare?!
Nu, masina noastra de spalat rufe nu ne vrea raul, ea ne usureaza viata, la fel cum o poate face o organizare corecta a locuintei noastre. Ea ocupa mai putin de un metru cub din casa noastra oriunde am pune-o, zic eu prea putin pentru serviciile pe care ni le ofera! Daca am urmari alte exemple mai pertinente decat „curtea vecinului” am putea devenii noi modelul de inspiratie pentru altii.
Tot vorbesc aici foarte mult despre exemple asa ca hai sa vedem care ar fi locurile potrivite pentru pozitionarea „hotului de spatiu”
Locul ideal ar fi intr-o camera special amenajata denumită spalatorie/uscatorie pentru casele care isi permit acest lux.
Chiar dacă pare ca este de la sine inteles ca atunci cand proiectezi o casa de la 0 sa prevezi si un astfel de spatiu, multe dintre casele de la noi din țară nu dispun de aceasta incapere. Ele sunt private de acest spatiu fie din motive de buget (aici insist sa subliniez ca nu este un motiv, in aceeasi suprafata putem include si un spatiu tehnic daca ne obosim sa gandim o compartimentare decenta), fie pur si simplu nu ne-am gandit ca am avea nevoie (aici ar trebui sa intervina arhitectul, iar noi sa si implementam sfatul acestuia!) fie ne-am gandit si am renuntat pe parcursul proiectului lasand ceea ce consideram noi ca fiind mai mult spatiu pentru living sau bucătărie(ca na, oricine isi doreste sa-si spele rufele fie de fata cu musafirii sau in timp ce prajeste si ceva delicios in tigaie rezultand haine atat de parfumate incat iti vine sa le mananci de rufe! Unele dintre ele sunt deja formate din fabrica in sistem „genderless” spaland si uscand rufe in acelasi timp, din pacate nefiind chiar 100% performante, insa de preferat in detrimentul intalnirilor din zona de zi sau balcon cu „atarnatorul” de intins rufe, el fiind adevaratul infractor consumator de spatiu si producator de umezeala! Nu v-ati fi gandit ca el este adevaratul hoț, nu-i asa?!
In concluzie daca reamenajam gasim impreuna cu un arhitect de interior locul ideal pentru masina de spalat rufe si uscator!
Cele mai bune zone sunt holurile
…ce au spatiu suficient pentru incarcarea masinii cu haine si daca avem optiunea, suficient de departe de dormitoare (in situatia in care te deranjeaza zgomotul nu poti suna la politie!).
Chiar si intr-un hol de apartament putem organiza super eficient un dressing ce contine toate cele necesare masinii de spalat rufe(cos rufe murdare, detergent, zona de triere haine etc). Nu este panica daca nu avem instalatii pentru alimentare si evacuare in zona respectiva, nu uita, esti in curs de reamenajare, este suficient sa instiintezi instalatorul unde doresti sa pozitionezi masina de spalat si sa fii ferm in exprimare chiar si in fata unui raspuns de genul:”nu se poate”.
Ma repet, ai locuinta in curs de reamenajare, atata timp cat faci modificari prin casa te informez ca acel „nu se poate” se traduce prin ” nu am chef sa lucrez mai mult” sau”este mai usor s-o montam unde sunt deja tevi”. Nu uita ca lucrurile de durata nu se realizează batand din palme. Insista, pana la urma este vorba doar de niste tevi de maxim 5cm diametru, ce pot fi sapate in perete sau in sapa.
Chiar daca locuinta nu este in curs de amenajare si nu vrei sa faci prea mult deranj sunt situatii in care poti opta pentru instalatii aparente, mascate inteligent, cu elemente din mobilier sau placari usoare.
Locul 2 pentru masina de spalat rufe este asa cum probabil te-ai gandit deja, baia.
Nu este de preferat, dar este un compromis bun atunci cand holurile nu permit. Iar daca ai o baie putin mai spatioasa, masina de spalat ar adora sa-i faci un „cuib” cu toate cele necesare ei! Iata cateva exemple ce vorbesc de la sine:
In final am ajuns la ultima optiune disponibila
…(cand chiar niciuna din variantele de mai sus nu se aplica) si da, daca avem o masina de spalat rufe „homeless” ii putem gasi si ei un loc sa-si puna cortul la noi in bucatarie! Totusi nu oriunde in bucatarie! Daca iti permite cat de cat spatiul, incearca sa o maschezi undeva mai departe de zona de gatit, intr-o depozitare separata, preferabil cu aspect incorporabil (!!reclama!!si aici poti apela la un arhitect de interior – avem si servicii de consultanță, nu trebuie sa faci neaparat un proiect special pentru masina de spalat).
Abia daca toate situatiile de mai sus nu se pot aplica(probabil ai citit tot articolul degeaba :)), desi poate iti va fi de folos pe viitor) sa ai toata increderea ca iti poti monta masina de spalat rufe oriunde ii poti gasi un loc in bucătărie sau poate chiar in dormitor, nu te judeca nimeni! Pana
la urma mai bine sa ai masina de spalat rufe decat sa le speli in cada, iar daca nu ai nici cada, nasol!
Dar hei, daca nu ai masina de spalat rufe, nu te intrista pana la urma ai mai mult spatiu de depozitare pentru haine, eventual murdare, ce-i drept! 🙂
Nota: sursa imaginilor – Pinterest